Najważniejszą zasadą, aby zachować zdrowie na lata, jest jedzenie dużej ilości warzyw. Według danych WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia oraz IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) zaleca się spożywanie minimum 300 gramów warzyw i owoców dziennie. Wydaje Ci się to dużą liczbą? Nie wiem, jak komponować posiłki, aby jeść taką ilość warzyw i owoców? Czytaj daje, podpowiadamy, jak zwiększyć ich ilość w codziennej diecie.
Do każdego posiłku dodaj choć jedno warzywo lub owoc
Na śniadanie najczęściej jesz kanapki z serem i szynką? Od teraz spróbuje dodać pomidora, całą jedną sztukę lub kilka małych koktajlowych, najlepiej garść. Jednej pomidor to około 170 gramów. Czyli w jednym posiłku fundujesz sobie ponad połowę dziennego zapotrzebowania na warzywa, Aby zwiększyć dodatek witamin, dodaj też liść sałaty, czy innej zieleniny. Doskonale sprawdzi się szpinak w liściach, jarmuż lub rukola, która dodatkowo nada ciekawego, ostrego posmaku.
Jeśli jadasz słodkie śniadania, na przykład owsianki, oprócz mleka i płatków dodaj maliny, truskawki lub borówki amerykańskie. Aktualnie nie ma na nie sezonu? Nic straconego – możesz skorzystać z mrożonych owoców. Mają dokładnie tyle samo wartości odżywczych, co ich świeża wersja, ponieważ są mrożone w sezonie, kiedy są najtańsze. A proces mrożenia nie wpływa na zmniejszenie ilości wartości odżywczych. Jeśli dodatkowo nie są Ci obojętne kwestie środowiskowe, zadbaj o samodzielne mrożenie owoców w sezonie w wielorazowych woreczkach, aby zredukować ilość plastikowych opakowań.
Przy komponowaniu pozostałych posiłków kieruj się tymi samymi zasadami. Do każdego obiadu dodaj warzywo, na przykład marchewkę czy brokuła, a z pewnością osiągniesz pułap 300 gramów